Jedzenie ma znaczenie


Kontynuując projekt „Jedzenie ma znaczenie”, klasa II b pod opieką wychowawczyni wzięła udział w Festiwalu Owoców i Warzyw Świata, połączonym z Festiwalem Słoików Świata. Młodzież czynnie uczestniczyła w laboratoriach owoców i warzyw, które informowały, uczyły i pokazywały, na czym polega zdrowa żywność i jak można dbać o własne zdrowie dzięki bogactwu naturalnych produktów. Uczniowie pilnie śledzili pokazy gotowania powideł z buraków cukrowych oraz śliwek, pokazy pasteryzacji i marynowania, kiszenia kapusty itp. Licealiści pomogli w budowie szańca owocowo-warzywnego, w którym odbyły się warsztaty na temat Powstania Warszawskiego poświęcone pamięci jego młodych bohaterów. Sienkiewiczowska młodzież pełniła niemalże rolę gospodarza festiwalu: kierowała szkoły i przedszkola na odpowiednie stanowiska, zachęcała do udziału w konkursach (np. wyrabiania masła ze słoikowych maselnic, rzeźb lub kompozycji owoców i warzyw), pilnowała porządku. Uczniowie udzielili też wywiadu Telewizji Polskiej.